Dags med en husrenovering?

Byta fönster i en BRF

Funderar du på att renovera din husfasad? Det är ju inte så konstigt om det blir nödvändigt att renovera den med jämna mellanrum. Husfasader i Sverige blir utslitna med tiden. I Sverige har vi ett ganska tufft klimat. I och för sig är det lite olika var i Sverige som du bor. Men det är ändå ganska likt vart än i Sverige som du bor.

Så mycket slits en husfasad

I Sverige är juli den varmaste månaden på året med en medeltemperatur på 22 grader, och som kallast är det i februari som har en medeltemperatur på –1 grader. Inte helt oväntat har juni flest soldagar men samtidigt också mest regn, då det kommer cirka 72 mm nederbörd, i medeltal.

Tittar man på flest regntimmar per månad så är det under sommarmånaderna som det kommer mest regn. Under maj, juni, juli och augusti, regnar det, i medeltal 53 timmar varje månad.

Även under höstmånaderna; september kommer det 55 mm nederbörd, i oktober kommer det 50 mm och i november regnar eller snöar det 55 mm. Så under hösten regnar det kommer det nästan lika mycket. Allt regnande och snöande sliter mycket på husfasaderna som utsätts av mycket fukt.

Dags för er BRF att byta fönster?

För fastigheter som BRF:er äger, är ju renovering av fastigheternas fasader viktiga, men arbetet blir ju mer än dubbelt så omfattande för de många fastigheter som de flesta BRF:er äger i Stockholm. När en fasadrenovering ska äga rum i sådana fastigheter är varje åtgärd ganska så resurskrävande. Ska de till exempel byta fönster, är det flera saker som är viktiga. Vilken funktion på fönster önskas? Hur ska fönster se ut? Och till sist; vilka hantverkare vill ni anlita?

Finns många olika slags fönster

Det finns fönster som du inte behöver tvätta särskilt ofta. De har en yta med en hinna av lamell som gör att smutsen inte fastnar på fönstret. När det sedan regnar så faller smutsen av fönstret.

Numera kan man hitta fönster som man inte behöver öppna mer än med en liten vridning av fönsterhandtaget. De går att vrida horisontellt och lodrätt. Sådana fönster, behöver man aldrig vara orolig över att Du har även fönster med lågt U-värde som skyddar bostaden mot skadliga UV-strålar. Du har även fönster som är säkrare än andra, som är okrossbara (vill man kanske ha mot en innergård eller trädgård, som gör det omöjligt för inbrottstjuvar att ta sig genom.