Ska man bo kvar eller flytta ur en BRF?

fastighetsförsäkring sverige

Bor du i en bostadsrätt? Då kanske du följer med priserna som både går upp och ner under kommande året. Så tror i alla fall SBAB. Vad de spår är att först går priserna upp och sedan någon gång under 2022, lär de gå ner. Detta har ekonomerna länge väntat på; då de menar att priserna på många bostadsrätter är en bubbla som snart kommer att spricka.
Mellan åren 2022-2024 lär priserna falla med cirka 6 %, om nu SBAB får rätt. Sedan kriget i Ukraina börjat, har vi sett tydliga nedgångar i priser för både villor, radhus och bostadsrätter. Så är det läge att sälja eller bo kvar? Om man vill flytta in i något större bör man kanske sälja nu innan priset sjunker ännu mer. Vissa mäklare säger ju att det är läge att sälja så fort det bara går innan priserna går ner ännu mer.

Vilka fördelar är det att bo i BRF?

Är det så att ni däremot blir fler och behöver en större bostad, ja då kan det bli trångt att bo kvar. Om bostadsrätterna sjunker i pris, gäller ju det även villor och radhus, så varför inte passa på när priserna på villor också sjunker. Om ni har möjlighet att betala av ett lån på er bostadsrätt, så är det ju läge att göra det nu. Låneräntorna lär gå upp, i takt med att priserna på villor går ner, så om ni inte vill ta så stort lån, med högre ränta, så kan det vara bra att betala av på sitt lån, om ni har möjlighet till det.

Men om man väljer att bo kvar i sin bostadsrätt, hur bra är det?

Har man inget behov av att bo i en större bostad, kanske det inte är någon mening med att flytta. Är man orolig för att behöva sälja bostaden för en mindre summa än den som man en gång gav för den, då kan det vara en bra idé att bo kvar. Trivs ni i bostaden, ja då är det väl ändå bäst att bo kvar.

Kan man råka ut för betala för renovering i en BRF?

Ja, det är ju så att det är upp till en styrelse för en BRF att bestämma om avgiften till er BRF ska höjas eller om den ska vara intakt eller om det finns möjlighet att sänka den. Men hur stor är risken att styrelsen ska höja avgiften till er BRF? Visste du att den finns en ”hemförsäkring” även för BRF.er? En försäkring som kan betala för oförutsedda utgifter är bra att ha; en fastighetsförsäkringar som ska försäkra hela fastigheten mot skador som fuktskada till exempel, och andra slags skador som kan ske i en fastighet. Många BRF har flera fastigheter och då är det mycket viktigt att ha rätt slags fastighetsförsäkring som täcker sådant som kan hända i en fastighet.